κάτι αλλάζει στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας προχώρησε στην πρώτη δράση παρέμβασης στον χώρο της πρώην Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας, διοργανώνοντας καθαρισμό, δενδροφύτευση και διάνοιξη της πρόσβασης σε ένα κομμάτι της έκτασης 640 στρεμμάτων. Το μέλλον της περιοχής απασχολεί χρόνια τώρα τις δημοτικές αρχές, τους φορείς και τους κατοίκους και αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ επιχειρηματιών. Στα ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι η συνολική έκταση ανήκει σε διάφορους ιδιοκτήτες: 254 στρέμματα (παλιό εργοστάσιο λιπασμάτων) στην Εθνική Τράπεζα, 117 στην πρώην ΑΓΕΤ, 82 στην Aegean του Δ. Μελισσανίδη, ενώ τα υπόλοιπα 187 στον ΟΛΠ και στον δήμο.

Οι δράσεις του Δήμου που υποστηρίχθηκαν από πολλούς κατοίκους είχαν σαν αίτημα την ανάπλαση της πρώην Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας με χρήσεις αθλητισμού, πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, αναψυχής και την απομάκρυνση των επικίνδυνων και ρυπογόνων εγκαταστάσεων της Oil One και την οριστική απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ και της LAFARGE.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκ των συνιδιοκτητών της έκτασης ΕΘΝΙΚΗ ΚΤΗμΑΤΙΚΗ Α.Ε προσπάθησε να δημιουργήσει διάφορα νομικά και πρακτικά προβλήματα στη διεξαγωγή των δράσεων του Δήμου, αυτές πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία. Εκείνες τις μέρες, ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος δήλωσε «Οι άνθρωποι της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου πλήρωσαν με τη ζωή τους και την βιομηχανική ανάπτυξη του Πειραιά και την ερημοποίηση της βιομηχανικής ζώνης. Είναι καιρός αυτή η περιοχή ν’ αξιοποιηθεί προς όφελος αυτών των ανθρώπων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, με χρήσεις κοινωνικής ωφέλειας που θα δώσουν ανάσα στους κατοίκους, αλλά ταυτόχρονα θα προσφέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Τα αιτήματα αυτά της τοπικής κοινωνίας υποστηρίχθηκαν επίσημα τόσο από την Περιφέρεια Αττικής, όσο και από το Δήμο Πειραιά και όλους τους Δήμους της Β’ Πειραιά. Στις 28 Απριλίου το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έδωσε στη δημοσιότητα τροπολογία για την ανάπλαση της περιοχής της Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου.

Η τροπολογία, η οποία υποστηρίζεται και θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση σε επόμενο νομοσχέδιο στη Βουλή, ακυρώνει τη δυνατότητα να εγκατασταθούν, όπως κακώς προέβλεπε ο ν. 4277/14, στην εν λόγω περιοχή βιομηχανικές, μεταποιητικές και άλλες χρήσεις που αλλοιώνουν και επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον και το ιδιαίτερο κάλλος της παραθαλάσσιας ζώνης. Επίσης κατοχυρώνει χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού, πράσινου, αναψυχής αποκλείοντας βιομηχανικές χρήσεις και μέγιστο συντελεστή δόμησης 0,15.

Η περιοχή των πρώην Λιπασμάτων σχεδιάζεται ως περιοχή στρατηγικής παρέμβασης για την ποιοτική αναβάθμιση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και όλης της ζώνης Α’ και Β’ Πειραιά.

Αποτελεί συνεπώς ευκαιρία τόσο για το Δήμο που θα προχωρήσει στην εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης, όσο και συνολικά για την αριστερή διακυβέρνηση να προχωρήσει -μέσα από ανοιχτή διαβούλευση, αλλά και αναγκαίες συγκρούσεις- η εξειδίκευση των εργαλείων και η σταδιακή εφαρμογή αυτών των πολύ θετικών ρυθμίσεων.

Ο/τ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ