είδαμε…

Αυτόχθονη φυλή στον Καναδά αρνείται 267.000 δολάρια ανά άτομο για να επιτρέψει τη διέλευση αγωγού από τη γη τους

PHOTO-43Η φυλή των Lax Kw’alaams, ενός «πρώτου έθνους» που ζει σε ένα απομακρυσμένο μέρος της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, απέρριψε μια προσφορά ύψους 267.000 δολαρίων ανά άτομο για να επιτρέψει σε έναν αγωγό φυσικού αερίου να κατασκευαστεί στη γη τους. Το εταιρικό σχήμα υπό τον ενεργειακό γίγαντα Petronas της Μαλαισίας είχε προσφέρει στα 3600 άτομα της φυλής συνολικά 960.000.000 δολάρια για να καταστεί δυνατή η κατασκευή του αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου του Βορειοδυτικού Ειρηνικού.
«Δεν είναι θέμα χρημάτων: είναι περιβαλλοντικό και πολιτιστικό ζήτημα» ανέφεραν στη δήλωσή τους οι εκπρόσωποι της φυλής που ψήφισαν ομόφωνα ενάντια στην προσφορά. Η ψηφοφορία έγινε εν μέρει δυνατή από μια απόφαση του Καναδικού Ανώτατου Δικαστηρίου πέρυσι που έδωσε μεγαλύτερη αυτονομία στις αυτόχθονες ομάδες και μεγαλύτερο έλεγχο επί των φυσικών πόρων και ζητημάτων που επηρεάζουν τα εδάφη τους.
Η απόφαση αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο στα σχέδια ενεργειακών κολοσσών να εξάγουν περισσότερα ορυκτά καύσιμα από τον Καναδά. Εκτός από τον αγωγό Keystone XL Pipeline του οποίου το τελευταίο διασυνοριακό σκέλος δεν εγκρίθηκε από το Λευκό Οίκο, η νέα πρωθυπουργός της Αλμπέρτα έχει δηλώσει ότι θα αποσύρει την υποστήριξη της Επαρχίας στον αγωγό Northern Gateway που θα μεταφέρει αραιωμένη άσφαλτο από πισσώδεις άμμους στην ακτή του Ειρηνικού.


Ένας στολίσκος κανό ενάντια στις υπεράκτιες εξορύξεις στο Σιάτλ!

PHOTO-39Στις 17 Μαΐου στο Σιάτλ, περίπου 500 ακτιβιστές πήραν κανό, βάρκες και κάθε πρόσφορο πλεύσιµο µέσο για να περικυκλώσουν την πλατφόρµα άντλησης πετρελαίου της Shell που κατέπλευσε στο λιµάνι του Σιάτλ. Με κεντρικό σύνθηµα/tag #sHellNo, που κωδικά µεταφράζεται σε “Shell πήγαινε στο διάολο”!
Η πετρελαϊκή πολυεθνική έφερε το “Polar Pioneer” ένα τεράστιο γεωτρύπανο στο λιµάνι της πόλης, παρά τις αντιρρήσεις του δήµου και εξαγριώνοντας τους κατοίκους του Σιάτλ. Η Shell σχεδιάζει να χρησιµοποιήσει το λιµάνι ως ενδιάµεσο σταθµό για εργασίες εξόρυξης πετρελαίου που προγραµµατίζει στην Αρκτική για τα επόµενα δύο χρόνια. Οι “kayaktivists” διαδήλωσαν τις ενστάσεις τους, και πρόσφεραν ένα πολύ όµορφο θέαµα εκατοντάδων “µικρών” πλοιαρίων που περικυκλώνουν ένα φαραωνικών διαστάσεων εργοστάσιο στη θάλασσα…
Στο κάλεσµά τους αναφέρουν: «Οι γεωτρήσεις στην Αρκτική σηµαίνουν καταστροφή για την εντυπωσιακή άγρια φύση, ζηµιά για το κλίµα, και καταστροφή για τους λαούς στον παγκόσµιο Νότο. Απορρίπτουµε την ιδέα ότι θα πρέπει να θυσιάσουµε την ευηµερία των µελλοντικών γενεών για να κερδίσουµε τα προς το ζην. Πιστεύουµε ότι οι εργαζόµενοι και οι οικολόγοι µπορούν να χτίσουν µια δίκαιη και βιώσιµη οικονοµία, για το λιµάνι µας και τον κόσµο. Αλλά δεν πρέπει να βασιστούµε στο business as usual µοντέλο που µας έφερε ως εδώ. Όσο οι εξέδρες της Shell είναι στο Σιάτλ θα φωτίζουµε την αδικία των εξορύξεων στην Αρκτική και γενικότερα την κλιµατική κρίση. Προκαλώντας πολιτική ζηµιά στη φήµη της Shell και κάθε αντίστοιχης εταιρείας».
https://shellno.org/


Αντιµετωπίζοντας νέες εξελίξεις στο µέτωπο των µεταλλαγµένων

Τους τελευταίους µήνες, µε σειρά αποφάσεων, στο Κοινοβούλιο και την Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατευθύνεται προς την την “απελευθέρωση” της καλλιέργειας µεταλλαγµένων στο έδαφός της. Οι τελικές ρυθµίσεις τυπικά προβλέπουν τη δυνατότητα επίκλησης λόγων δηµοσίου συµφέροντος για µια χώρα ώστε να αρνηθεί την καλλιέργεια µεταλλαγµένων στο έδαφός της. Ωστόσο, για πολλούς λόγους που αφορούν την “ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών” και τη νοµοθεσία του Παγκόσµιου Οργανισµού Εµπορίου, υπάρχει µεγάλο ενδεχόµενο να µείνει κενό γράµµα αυτή η δυνατότητα που δίνεται στα κράτη µέλη. Σε κάθε περίπτωση, το καθεστώς καθολικής απαγόρευσης καλλιέργειας σε επίπεδο Ε.Ε που υπήρχε µε το προηγούµενο θεσµικό πλαίσιο παύει µε την καινούρια οδηγία.
Στις 19 και 25 Μαΐου, η Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, στην πρώτη της θεµατική συνεδρίαση, έθεσε ως προτεραιότητα να οργανωθεί ένας περιεκτικός και συστηµατικός διάλογος για τους ΓΤΟ, µε στόχο να καταλήξει σε ένα πόρισµα και προτάσεις προς τα αρµόδια Υπουργεία. Στις συνεδριάσεις προσκλήθηκαν και συµµετείχαν πανεπιστηµιακοί και επιστήµονες, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, ειδικοί από τη διοίκηση, οικολογικές οργανώσεις και ΜΚΟ. Οι απόψεις φορέων, επιστηµόνων και ακτιβιστών ήταν σαφώς κατά της διάδοσης ΓΤΟ για µια σειρά λόγους που αφορούν την επισφαλή τεχνολογία τους, τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και τη βιοποικιλότητα – ειδικά στην Ελλάδα και τα ζητήµατα δηµοκρατίας που απειλείται από την ισχύ που αποκτούν οι πολυεθνικές µέσω των πατεντών και των διηπειρωτικών συµφωνιών ελεύθερου εµπορίου όπως η TTIP.
Βίντεο από τις συνεδριάσεις, στην σελίδα http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikes-Epitropes/Synedriaseis > Ειδική Μόνιµη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος (19 & 27/3/2015)


 

Περισσότερες “πράσινες” ταράτσες στη Γαλλία

PHOTO-40Τον Μάρτιο, το Γαλλικό κοινοβούλιο πέρασε νοµοθεσία που απαιτεί τα νέα κτίρια στις εµπορικές ζώνες να καλύπτονται µερικώς από φυτά ή φωτοβολταϊκά πάνελ. Η ρύθµιση αυτή ήταν αίτηµα των περιβαλλοντικών οργανώσεων, µε τις οποίες συνεργάστηκε η κυβέρνηση για τη διαµόρφωση των διατάξεων του νόµου (αν και οι Γάλλοι περιβαλλοντιστές ζητούσαν να θεσπιστεί η 100% κάλυψη των στεγών από πράσινο και όχι µόνο στα εµπορικά ακίνητα).
Οι λόγοι αυτής της νέας πολιτικής αποδίδονται εν µέρει στο ότι η Γαλλία υστερεί κατά πολύ των άλλων ανεπτυγµένων ευρωπαϊκών χωρών στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, αλλά και στην πολύ ευεργετική επίδραση που έχουν τα φυτεµένα δώµατα στα κτίρια ενάντια στο φαινόµενο της “αστικής θερµικής νησίδας”. Συνεπακόλουθα, στην αυξηµένη κατανάλωση ενέργειας για ψύξη, περισσότερες εκποµπές αέριων ρύπων από την ηλεκτροπαραγωγή κλπ.
Μελέτες δείχνουν ότι, ενώ η αρχική επένδυση για πράσινες ταράτσες είναι αυξηµένη σε σχέση µε τη συµβατική δόµηση, αυτή αποσβένεται πολλαπλά στη διάρκεια ζωής της µέσα από την εξοικονόµηση ενέργειας. Ευεργετικά αποτελέσµατα για την παθητική ενεργειακή προστασία και την εσωτερική θερµοκρασία των κτιρίων µπορούν να έχουν και τα φωτοβολταϊκά µε τη σκίαση που προκαλούν στις στέγες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ