είδαμε…

Όρος Polley, διαρροή σε ορυχείο: ένα ατύχημα που περίμενε να συμβεί;

PHOTO-34μια τεράστια λίμνη τελμάτων με απόβλητα από κοντινό ορυχείο χρυσού και χαλκού κατέρρευσε τον περασμένο μήνα στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά τον περασμένο μήνα, απελευθερώνοντας δισεκατομμύρια λίτρα λυμάτων και τοξικών αποβλήτων σε κοντινές λίμνες και ποτάμια. Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγορεύθηκε η χρήση νερού της περιοχής.

Το συγκεκριμένο περιστατικό όμως δεν αποτελεί μόνο ένα θλιβερό ατύχημα, αλλά και αναπόφευκτο αποτέλεσμα της χαλάρωσης των περιβαλλοντικών κανονισμών του Καναδά σε σχέση με τη λειτουργία των ορυχείων. Το 2011 είχε δημοσιευτεί έκθεση που προειδοποιούσε για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης σχετικά με την περίσσεια νερού που συσσωρευόταν στη λίμνη. Όπως σημειώνεται στην έκθεση: “Δεν έχει εκπονηθεί ούτε λεπτομερές σχέδιο παρακολούθησης της [της στάθμης των λιμνών] ούτε σχέδιο έκτακτης ανάγκης”.

Η κατάρρευση της λίμνης κατέστρεψε την κοντινή, μήκους 10 χιλιομέτρων λεκάνη απορροής Hazeltine Creek, στην οποία διαβιούσε μια ποικιλία ζώων, συμπεριλαμβανομένων πολλών ειδών ψαριών. Τα λύματα έφτασαν επίσης μέχρι τις κοντινές λίμνες Polley και Quesnel, οι οποίες παρέχουν πόσιμο νερό για τους κατοίκους της περιοχής.


μελέτη του IEA – Η ενεργειακή εξοικονόμηση ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης

PHOTO-36Πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙEA) παρουσιάζει τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρουν οι πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας στηλιτεύοντας παράλληλα το έλλειμμα πολιτικής της Ε.Ε. στον συγκεκριμένο τομέα.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ΙΕΑ, εάν οι πολιτικές για την εξοικονόμηση συνεχιστούν με τους σημερινούς ρυθμούς, το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,25% ετησίως, ενώ αν αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό ενεργειακής εξοικονόμησης, η αύξηση θα είναι τετραπλάσια (1,1%). Επιπλέον, η μελέτη εκτιμά ότι αν η ΕΕ ξοδέψει €56 δισ. μέχρι το 2020, θα δημιουργηθούν 760.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020 σε σχέση με το έτος βάσης 2005. Προς το παρόν όμως, πολλές χώρες έχουν καθυστερήσει στην υλοποίηση της σχετικής Οδηγίας. Τον Ιούλιο μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκκίνησε διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε 24 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Συγκεκριμένα πρόστιμα δεν έχουν επιβληθεί ακόμα.


Κύπρος – Τα κοινά δεν είναι προς πώληση

PHOTO-35Στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο κατατέθηκε πρόσφατα νομοσχέδιο που επιχειρεί να εντάξει τη θάλασσα στον ορισμό του όρου «ακίνητη ιδιοκτησία», με σκοπό τη διευκόλυνση αναπτυξιακών έργων, τόσο στη θάλασσα, αλλά και στον παράκτιο χώρο.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με τίτλο ‘Νόμος που Τροποποιεί τους περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμους του 1972 μέχρι 2013’, ουσιαστικά αποσκοπεί στον κατακερματισμό του θαλάσσιου χώρου σε τεμάχια προς πώληση από το ίδιο το κράτος, με στόχο την προσέλκυση και εξυπηρέτηση ιδιωτικών επενδύσεων.

Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών καλεί όλες και όλους να πάρουν θέση έναντι του καταστροφικού, άδικου και σκανδαλώδους τροποποιητικού νομοσχεδίου, υπογράφοντας το ψήφισμα διαμαρτυρίας και δηλώνοντας ξεκάθαρα την εναντίωση τους σε κάθε προσπάθεια οικειοποίησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των κοινών φυσικών πόρων στην ιστοσελίδα: http://reclaimthesea.org/kypros-aktogrammi-psifisma/


Φράγματα εναντίον ποταμών

PHOTO-37Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση International Rivers παρουσίασε πρόσφατα μια διαδραστική, online βάση δεδομένων που δείχνει τον ρόλο των φραγμάτων στην υποβάθμιση της κατάστασης των λεκανών απορροής των ποταμών σε όλο τον κόσμο. Η βάση δεδομένων αποδεικνύει πως ο κατακερματισμός των ποταμών λόγω της συνεχούς κατασκευής νέων φραγμάτων συνδέεται με τη χαμηλή ποιότητα του νερού και την υποβάθμιση της βιοποικιλότητας των ποταμών.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της International Rivers, “τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει από τις παγκόσμιας κλίμακας επιπτώσεις από την αλλαγή των ποταμών είναι τόσο ισχυρά που θα έπρεπε να στρέψουν τη διεθνή προσοχή στην κατανόηση των ορίων αλλαγής στις μεγάλες λεκάνες απορροής του κόσμου και του πλανήτη ως συνολικού συστήματος”.

Εκτός από την έκκληση για τη συγκρότηση διακυβερνητικής ομάδας ειδικών που θα εκτιμήσει την κατάσταση των ποταμών του κόσμου, η οργάνωση International Rivers εισηγείται να μην κατασκευαστούν άλλα φράγματα στα μεγάλα ποτάμια του πλανήτη και ότι γενικά η κατασκευή φραγμάτων θα πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ