είδαμε…

Μεγάλη διαδήλωση στο Δουβλίνο κατά της φορολόγησης του νερού

PHOTO-26Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Δουβλίνο στις 11 Οκτωβρίου κατά του σχεδίου της κυβέρνησης για την επιβολή ενός νέου φόρου στις υπηρεσίες ύδρευσης. Η διαδήλωση συνέπεσε χρονικά με τη νίκη-έκπληξη ακτιβιστή κατά του νέου φόρου σε επαναληπτικές κοινοβουλευτικές εκλογές.

μέχρι τώρα, οι πολίτες της Ιρλανδίας πληρώνουν για τις υπηρεσίες ύδρευσης μέσω της γενικής φορολογίας. Ωστόσο φέτος, ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός αποφάσισε να θεσπίσει αυτόν τον νέο φόρο που από την αρχή του 2015 θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά με εκατοντάδες ευρώ σε ετήσια βάση. Η εξαγγελία αυτή της κυβέρνησης πολύ γρήγορα ξεσήκωσε μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα και έχει προκαλέσει ένα μαζικό κίνημα μη-πληρωμής.

Οικο-διαδηλωτής νεκρός για ένα φράγμα στη νότια Γαλλία

PHOTO-33Στις 26 Οκτώβρη ο θάνατος από εκρηκτικό της αστυνομίας του Rémi Fraisse, ενός 20χρονου φοιτητή και ακτιβιστή στις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατασκευή φράγματος στη Νότια Γαλλία (για την άρδευση μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων), έφερε στο προσκήνιο τη βίαιη καταστολή που υφίστανται -και στις “ανεπτυγμένες” χώρες- τα ριζοσπαστικά και ακτιβίστικα οικολογικά κινήματα που αντιδρούν συνήθως σε μεγάλες μεταφορικές και ενεργειακές υποδομές.

Φαίνεται πως η οικολογική προβληματική και αιτήματα στην Ευρώπη δεν “ενσωματώνονται” από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο – ιδιαίτερα στη σημερινή του κρίση: Σε μια περίοδο που οι συστημικές δυνάμεις “κάνουν στροφή” στον εξορυκτισμό, την υπερεκμετάλλευση κάθε διαθέσιμου πόρου, για να σταθεροποιήσουν και να αναπαράγουν τα κυρίαρχα μοντέλα και σχέσεις, λίγο μπορούν να γίνουν ανεκτές από το κράτος έμπρακτες κινήσεις αντίστασης από “μειοψηφίες” που υπερασπίζονται μοναχά τη γη και το νερό…
Γράφεται ότι αυτός ο άδικος χαμός μιας ζωής προκάλεσε την επανεξέταση του σχεδίου για το φράγμα που ζητούσαν αριστερά και οικολόγοι. Ας μας επιτραπεί να αμφιβάλουμε.

Μελέτη της ολλανδικής οργάνωσης SOMO για την Eldorado Gold

PHOTO-27H έρευνα με τίτλο «Eldorado Gold, ο ρόλος των ολλανδικών εταιρειών στην φοροαποφυγή και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα» παρουσιάστηκε από την ολλανδική μΚΟ Somo (Κέντρο για την Έρευνα των Πολυεθνικών εταιρειών) στις αρχές Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Η μΚΟ έφερε στο προσκήνιο άγνωστες πτυχές της δράσης της εταιρείας που έχουν να κάνουν με τη συνεχή φοροαποφυγή μέσα από την σύνδεσή της με ολλανδικές εταιρείες και φυσικά την κάλυψη της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Τα χρήματα από τις υπάρχουσες δραστηριότητες της Eldorado Gold δεν φορολογούνται στην Ελλάδα αλλά στα νησιά μπαρμπέιντος μέσα από μια περίπλοκη διαδρομή της ροής χρήματος στην οποία συμβάλλουν ολλανδικές εταιρείες -βιτρίνα (εταιρείας που δεν έχουν υλικές δραστηριότητες, υπαλλήλους πωλήσεις, ενεργητικό και εκτελούν απλά λογιστικές δραστηριότητες). Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η έρευνα είναι ότι πέρα από τις αποδεδειγμένα επιστημονικά καταστροφικές συνέπειες της εξόρυξης στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων το δημόσιο δεν θα κερδίζει απολύτως τίποτα από την παρουσία της Eldorado Gold στην Ελλάδα. Ολόκληρη η έρευνα στα Αγγλικά στη διεύθυνση:
http://www.somo.nl/publications-en/Publication_4113

Κόστος $17 δις. στη βιομηχανία πισσώδους άμμου (tar sands) λόγω διαμαρτυριών

PHOTO-34Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου για τα Οικονομικά της Ενέργειας και την Οικονομική Ανάλυση (IEEFA), οι δημόσιες εκστρατείες κατά των έργων πισσώδους άμμου (tar sands) έχουν στοιχίσει στις εταιρείες του κλάδου το εκπληκτικό ποσό των $17 δις. σε διαφυγόντα κέρδη. Η έρευνα αποτελεί την πρώτη προσπάθεια ποσοτικοποίησης των οικονομικών επιπτώσεων που έχουν οι περιβαλλοντικές καμπάνιες στη βιομηχανία των μη συμβατικών ενεργειακών πηγών.

Οι διαμαρτυρίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων έχουν διογκωθεί από την ενεργή συμμετοχή κοινοτήτων ιθαγενών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, οι οποίες εξαγριώνονται με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της δραστηριότητας των βιομηχανιών μη συμβατικών εξορύξεων στις πατρογονικές τους εστίες.

Τo ενεργειακό μέλλον του Καναδά ειδικότερα, που κατέχει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα αργού μετά τη Σαουδική Αραβία και τη Βενεζουέλα, βασίζεται στη μαζική εξάπλωση της εξόρυξης πισσώδους άμμου. Ωστόσο, οι τεράστιες ποσότητες νερού και διαλυτών που απαιτούνται για την εξαγωγή πετρελαίου από πίσσα ενισχύει σημαντικά την παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες προβλέψεις, οι εκπομπές CO2 του Καναδά θα αυξηθούν κατά 56 μεγατόνους το 2020 λόγω αυτών των δραστηριοτήτων εξόρυξης.

Εκλεκτικές συγγένειες

PHOTO-37Το επόμενο μεγάλο διεθνές φόρουμ για την κλιματική αλλαγή θα είναι η συνάντηση των G20 στις 15 Νοεμβρίου και 16 στο Brisbane της Αυστραλίας που θα συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες οικονομίες και τις μεγαλύτερες χώρες-παραγωγούς εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η συνάντηση σηματοδοτεί τη λήξη της προεδρίας της Αυστραλίας στους G20 – περίοδος που δεν αποδείχτηκε ιδιαίτερα φιλική για το περιβάλλον, καθώς η κυβέρνηση του Tony Abbott επέμεινε στην προώθηση πολιτικών ενίσχυσης των ορυκτών καυσίμων σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο.

Σε αυτή τη λογική, το αεροδρόμιο του Brisbane απαγόρευσε, με το σκεπτικό ότι περιείχε πολιτικό μήνυμα, την ανάρτηση πινακίδας που ζητούσε την ένταξη της κλιματικής αλλαγής στην ατζέντα της διάσκεψης. μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του Αεροδρομίου Bill Grant είναι επίσης πρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο της New Hope Group, εταιρείας εξόρυξης άνθρακα και πετρελαίου…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ