είδαμε

Χρέος, τσιμέντο, επισφάλεια (και) στην EXPO του Μιλάνου

PHOTO-31Η διεθνής έκθεση EXPO 2015 στο μιλάνο άνοιξε τις πόρτες της την 1η μαιου, εν μέσω αντιδράσεων για τα κόστη και τα -συνηθισμένα- σκάνδαλα που συνοδεύουν αυτές τις εμπορικές διοργανώσεις που υποτίθεται έχουν στόχο να αναβαθμίσουν τις διοργανώτριες πόλεις στην ιεραρχία των αστικών κέντρων διεθνούς εμβέλειας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το κεντρικό θέμα της έκθεσης «Τρέφοντας τον πλανήτη, Ενέργεια για τη ζωή” που -υποτίθεται- διατρέχει όλες τις εκδηλώσεις της έκθεσης. Πέρα από τα ωραία λόγια του θέματος της διοργάνωσης, τα κοινωνικά κινήματα στην Ιταλία -ανάμεσά τους και οικολογικές κινήσεις όπως το NoTav- συγκρότησαν την καμπάνια NOEXPO που έκανε δυναμικά την εμφάνισή της την Πρωτομαγιά και θα διαρκέσει το επόμενο εξάμηνο της έκθεσης. Στο κάλεσμά τους αναφέρουν: “Το αστικό περιβάλλον είναι το πεδίο πολλών κοινωνικών εντάσεων. Κυριαρχείται από τη λογική του κεφαλαίου, την σπατάλη του χώρου, την κερδοσκοπική δίνη και την πόλη ως βιτρίνα, στην οποία το “branding” είναι τα πάντα και οι κάτοικοι δεν μετρούν… Αυτό το μοντέλο οδηγεί σε περιβαλλοντική εκμετάλλευση, στη στρατιωτικοποίηση της ζωής, σε μια επίθεση εναντίον των “πίσω αυλών” της πόλης”.

Είναι φαινόμενα που εμφανίζονται σε κάθε πόλη που αναλαμβάνει “μεγάλες διοργανώσεις”… και μας θυμίζουν και τα δικά μας το 2004 (και εντεύθεν…).

http://www.noexpo.org/


Βάζουν τα μεταλλαγμένα… από το παράθυρο

PHOTO-32Στα μέσα Απριλίου αποκαλύφθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του κ. Γιούνκερ σχεδιάζει να δώσει τα κράτη μέλη τον τελευταίο λόγο για το αν θα αποδέχονται ή όχι τις εισαγωγές ΓΤΟ. Πρόκειται για ένα νέο «à la carte» σύστημα που προορίζεται να διέπει τις εισαγωγές ΓΤΟ στην Ευρώπη.

Η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μεταφέρει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα έγκρισης εισαγωγής γενετικά τροποποιημένων τροφίμων για κατανάλωση από τον άνθρωπο ή τα ζώα έχει θορυβήσει τις οικολογικές οργανώσεις. Θα απαιτείται μόνο μια χώρα της ΕΕ να επιτρέπει την εισαγωγή κάποιου ΓΤ οργανισμού ώστε αυτός να αποκτά ελεύθερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, ουσιαστικά δηλαδή να εγκρίνεται η εισαγωγή κάποιου ΓΤΟ σε επίπεδο ΕΕ.

Οι οικολόγοι στην Ευρώπη μιλούν για συνεχιζόμενο δημοκρατικό έλλειμμα που προσπαθεί να επιβάλλει τους ΓΤΟ κατ’ απαίτηση της βιομηχανίας βιοτεχνολογίας.

Η ΕΕ σήμερα έχει εγκρίνει την εισαγωγή 48 γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, αλλά η διαδικασία έγκρισης έχει να σταματήσει σε αναμονή του νέου θεσμικού πλαισίου. Εν τω μεταξύ, άλλα 13 είδη ΓΤΟ περιμένουν να εγκριθούν για εισαγωγή στην ΕΕ. Επιπλέον, οι ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί την υπό διαπραγμάτευση διατλαντική εμπορική συμφωνία TTIP για να επιβάλλει περισσότερα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα στην ΕΕ.


Δεν ακολουθούν όλοι τον ίδιο δρόμο…

PHOTO-29Σύμφωνα με το Climatescope 2014 -μια ανάλυση 55 χωρών στη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική, την Ασία και την Αφρική από το Bloomberg New Energy Finance (BNEF)- πολλές από τις πιο φτωχές χώρες ετοιμάζονται να προσπεράσουν σχεδόν εντελώς την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να περάσουν απευθείας σε ενεργειακό μίγμα με βάση κυρίως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αμφισβητείται έμπρακτα έτσι η διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο δρόμος για την οικονομική ανάπτυξη όλων των χωρών είναι μοναδικός και περνάει αναγκαστικά από τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα πριν φτάσει στις ανανεώσιμες.

http://thinkprogress.org/climate/2014/11/04/3588512/bnef-renewables-developing-countries/


Γαλλία: κοστολόγηση σεναρίων ενεργειακής μετάβασης

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για τη Γαλλική κυβέρνηση, το κόστος ενός σεναρίου με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2050 είναι περίπου το ίδιο με το κόστος σεναρίων πολύ πιο κοντά στη σημερινή κατάσταση, π.χ. με 40%

ανανεώσιμες το 2050. Ο λόγος είναι απλός: ενώ το κόστος αιολικής και ηλιακής παραγωγής συνεχίζει να μειώνεται, το κόστος του φυσικού αερίου συμπεριλαμβάνοντας το διοξείδιο του άνθρακα προβλέπεται να ανεβαίνει συνεχώς, όπως και το κόστος της πυρηνικής ενέργειας, κυρίως λόγω των νέων κανονισμών ασφαλείας.

http://www.energypost.eu/french-government-study-95-renewable-power-mix-cheaper-nuclear-gas/


 

Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ: βήμα για την κλιματική δικαιοσύνη

PHOTO-34O Συνασπισμός “Κλίμα 21” (Coalition 21 Climat) διοργάνωση μια μεγάλη διεθνή συνάντηση στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ στην Τύνιδα στα τέλη μαρτίου, προκειμένου να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ του διεθνούς κινήματος για την κλιματική δικαιοσύνη. Οι εκατοντάδες συμμετέχοντες προέρχονταν από τη Γαλλία και άλλες χώρες, και από ένα ευρύ φάσμα: οργανώσεις νέων, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών αλληλεγγύης, κοινωνικά κινήματα και αγροτικές κινήσεις.

Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι η επερχόμενη 21η Διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι (COP21) θα αποτελέσει ευκαιρία για να να ενδυναμωθούν τα κινήματα πολιτών. Ιδιαίτερα και εν όψει της πολύ πιθανής αποτυχίας των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι και της ανάγκης να δωθεί νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα από το 2016… Όπως αναφέρουν, “όποια και αν είναι η επίσημη έκβαση της COP21 να πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κυβερνήσεις δεν χαίρονται για ένα κείμενο που δεν είναι ούτε φιλόδοξο ούτε νομικώς δεσμευτικό”…

Στη Γαλλία και άλλες χώρες προγραμματίζονται εκδηλώσεις, άμεσες δράσεις αλλά και τεκμηρίωση και νομικές κινήσεις με συγκεκριμένους στόχους (λχ. πετρελαϊκές πολυεθνικές). Και ήδη κυκλοφορούν διεθνή καλέσματα για δράσεις με ορίζοντα το Δεκέμβριο του 2015 που θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι.

http://coalitionclimat21.org/en

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ